Spouwmuurisolatie werd voor het eerst op grote schaal gebruikt in Noord-Amerika als methode om een bedrijfsgebouw in de zomermaanden te koelen. Vooral in gekoelde gebouwen zoals kantoorgebouwen en andere koelapparatuur is het materiaal buitengewoon succesvol gebleken. Dit komt doordat spouwmuurisolatie de natuurlijke luchtstroom door de van de buitenlucht geïsoleerde ruimte opvangt en vasthoudt. Deze vangt de warme lucht van binnenuit het gebouw op, die vervolgens naar de opening wordt geleid waar warmte ontsnapt. Omdat dit de warme lucht vangt, vermindert het feitelijk de snelheid waarmee lucht het gebouw binnenkomt en verlaat.

Spouwmuurisolatie specialist

Er zijn twee soorten spouwmuurisolatie: de gipsplaat en de slagregen. Gipsplaatholtes zijn holtes die volledig uit gipsplaat bestaan, terwijl slagregenholtes asfalt of betonstenen bevatten. Het is gebleken dat holtes met slagregen effectiever zijn in warme klimaten omdat ze kunnen helpen de warmte van de zon te absorberen en regen en sneeuw te besturen.

Opdat een installateur van spouwmuurisolatie dit materiaal in een gebouw kan installeren, moeten er eerst een of meerdere gaten in de muur worden gezaagd. De gaten moeten dan worden verbonden met hulzen die rond de omtrek van de holte worden geïnstalleerd. Deze muren kunnen vervolgens op hun plaats worden geplakt of genageld om het isolatiewerk af te werken. Je kan ook gebruik maken van Steenstrips,

Voor een goede werking van spouwmuurisolatie is het belangrijk om de buitenmuren goed voor te bereiden. Dit omvat het verwijderen van bestaand metselwerk, het afdichten van eventuele voegen en het besproeien van alle oppervlakken met een biocide om bestaande schimmels en meeldauw te doden. Voorafgaand aan het afdichten van de spouwmuren, moeten ook de buitenmuren grondig worden gewassen om eventuele schimmelresten te verwijderen. De binnenkant van de spouwmuren kan vervolgens worden afgedicht met siliconenkit.

Spouwmuurisolatie aanbrengen in een ouder huis zonder metselwerk kan soms moeilijk zijn. Het openbreken van de originele gipswanden kan problematisch zijn omdat hierdoor de mortel vrijkomt die de pleister op zijn plaats houdt. Door het gips te openen, kunnen er ook gaten in de muur vrijkomen waardoor koude lucht naar binnen kan stromen en lucht naar buiten kan worden verwarmd. Spouwmuurisolatie mag alleen worden gebruikt waar er geen gaten of lekken zijn.

Een spouwmuurisolatiesysteem kan goed werken in oudere gebouwen omdat het geen gebruik maakt van moderne energie-efficiënte technologie. Het systeem werkt door een luchtlaag te creëren tussen de spouwmuur en de omringende muren. De lucht is gevuld met hetzelfde gas dat wordt gebruikt voor verwarming; daarom wordt het systeem ook wel Heating Transfer Residue (HTR) genoemd. De lucht wordt opgewarmd en door kanalen binnen de muren van het huis geperst.

Isolatie is slechts één manier om het risico op schimmelvorming of andere gezondheidsproblemen te verminderen. U kunt ook overwegen enkele ventilatieopeningen aan uw kelder toe te voegen om de luchtruimte te verbeteren. Een goed geïsoleerde kelder stelt u in staat de ideale omstandigheden te creëren voor uw gezin om in te wonen. Hoe minder u moet uitgeven aan nutsvoorzieningen en andere uitgaven, hoe meer u op de lange termijn kunt besparen. Wilt u meer weten over het isoleren van uw muren, dan is spouwmuurisolatie wellicht de perfecte optie voor u.

Vraag info of een offerte bij thiers-horizon.be